De tentoonstelling

REVISITED Via Appia nodigt de bezoeker uit voor een tijdreis langs de Via Appia Antica, haar monumenten, de verbeelding ervan en de zichtlijnen erop. Het is een tentoonstelling ter plaatse in het museum en online op internet. Ze overlappen elkaar en vullen elkaar aan.

Nijmegen, 26-01-2022 – Curator/ kunstenaar Krien Clevis op REVISITED Via Appia in museum Het Valkhof
(Foto: Bert Beelen Dgfoto)

In de tentoonstellingsruimte in het museum is er de zeventien meter lange plattegrond van mijl V en VI van de weg met een zestal Romeinse grafmonumenten, honderden standpunten van historische beeldmakers en duizenden in kaart gebrachte archeologische resten. Als bezoeker sta je bijna letterlijk op de weg met op de wanden de vergezichten naar Rome en naar Brindisi.

Op de beamerschermen worden vele beelden van de monumenten uit verleden en heden getoond en enkele wetenschappelijke reconstructies. De bezoeker kan interactief een standpunt kiezen en zien waar zich dat precies in de virtuele versie van de weg bevindt.

YouTube player


In 2022 was de tentoonstelling te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen, dé plek waar Romeinse geschiedenis en Romeinse wegen elkaar kruisen. De complete virtuele wereld was aan de Via Appia toegevoegd, waardoor veel duidelijker is geworden waar beeldmakers in het verleden hebben gestaan en wat ermee in het heden is gedaan. Foto, film, cartografie en 3D visualisatie zijn innovatief gecombineerd in deze tentoonstelling.

Museum Het Valkhof – flyer REVISITED Via Appia

Bij de tentoonstelling was er een uitgebreid programma aan ‘Walks-and-Talks’ opgenomen waarin gerenommeerde wetenschappers en experts het publiek rondleidden en verschillende aspecten van de Via Appia nog eens extra belichtten.

De tentoonstelling REVISITED Via Appia (Foto: Bert Beelen)

REVISITED Via Appia is op initiatief van kunstenaar, onderzoeker en gastcurator Krien Clevis tot stand gekomen. Het REVISTED projectteam, bestaande uit archeologen en data-specialisten, 3D-ontwerpers, softwareontwikkelaars en een kunstenaar, heeft deze interactieve tentoonstelling en webapplicatie ontwikkeld.