De Appia App

De virtuele omgeving van de Via Appia in 3D is in de tentoonstelling live en interactief te zien. Op zes verschillende beamers vliegt de camera door de ruimte. Zes monumenten die dicht bij elkaar langs de weg staan zijn gebruikt om meer dan honderd standpunten van historische beeldmakers te laten zien. Waar hebben zij echt gestaan toen ze een foto maakten of een schets of tekening? Van standpunt naar standpunt over de weg geeft een beeld van hoe de Via Appia in de loop van de tijd is veranderd en hoe de weg is gezien.

De zes monumenten zijn elk uniek uitgelicht

De interactieve 3D omgeving is ook live op het internet te bezoeken en te gebruiken. Wandel zelf over de weg van monument naar monument en van standpunt naar standpunt. Zie waar beeldmakers van vroeger en nu hebben gestaan. Verwonder je over de veranderingen in de tijd. Van ruïnes naar reconstructies, van een dor decor naar een groen gordijn.

Elk monument heeft verschillende standpunten, in de web-app aangeduid als ‘stories’ die in chronologische volgorde staan en worden afgespeeld. Als bezoeker kun je die volgorde aanhouden, maar ook daar van afwijken en zelf van de ene naar de andere gaan. De camera vliegt naar een standpunt toe en toont de exacte ‘field of view’ van het oog van de historische beeldmaker. Een video-animatie laat op artistieke wijze zien hoe het verleden versmelt met het heden.

Camera onderweg naar een nieuw standpunt

Twee Romeinse grafmonumenten, ‘Tomba a Piramide’ en ‘Tumuli degli Orazi’, hebben een wetenschappelijke reconstructie, die als speciaal standpunt in de 3D omgeving is opgenomen. Zoek ze op!

Reconstructie impressie Tumuli degli Orazi ©Rens de Hond
NAAR DE APPIA APP in 3D
YouTube player